קנביס רפואי הוא צמח אשר משתמשים בו לצורך הקלה על מטופלים הסובלים ממחלות מסוימות


החומרים הפעילים
בצמח הקנביס קיימים עשרות מרכיבים : קנבינואידים, טרפנים ופלבינואידים. לגבי שניים מהקנבינואידים (THC ו-CBD) קיים ידע מדעי באשר להשפעתם הרפואית, ולכן הטיפול מבוסס על הרכבים ורמות שונות של שני חומרים אלו.
הקנביס לא נחשב כתרופה רפואית כיוון שטרם הוכחו יעילותו ובטיחותו במחקרים קליניים, כפי שמוכחים בתרופות .
לקנביס קווים גנטיים שונים הנבדלים בהרכב החומרים הפעילים.
צמחי הקנביס לשימוש רפואי מבוססים בדרך כלל על מין אחד של צמח הקנביס הנקרא Cannabis sativa.
בעקבות הכלאות והשבחה גנטית רוב הקווים הגנטיים הם היברידיים (ערבוב של סאטיבה ואינדיקה).
"סאטיבה" מאופיינת במתן הרגשה אנרגטית וביצירת תאבון ו"אינדיקה" מאופיינת במתן הרגשה מרגיעה, הורדת טונוס השרירים והשראת שינה.


זני הקנביס
מגדלי הקנביס נתנו לצמחים שהם מגדלים שמות מסחריים ("זנים"), אך בהחלט ישנם מצבים בהם שני מגדלים שונים יגדלו את אותו קו גנטי, צמחים שהם זהים בהרכב הגנטי שלהם, ויקראו להם בשמות מסחריים שונים.
שמות אלו לא מעידים על הרכב החומר הפעיל בצמח.
יכולים להיות שמות שונים לאותו צמח, ויכול להיות אותו שם לצמחים עם הרכב חומרים שונה.


נהלי איכות
במסגרת הרפורמה שמוביל משרד הבריאות, נקבעו נהלים וכללי איכות כך שכל מוצר המופץ לשימוש רפואי יזוהה ויסומן כך שניתן יהיה לדעת מה התוכן של המוצר ובעיקר מהם שיעורי החומרים הפעילים בו.
כך יהפכו מוצרי הקנביס לשימוש רפואי למוצר דומה יותר לתרופה שגם אם משווקת תחת שמות מסחריים שונים, התוכן המדויק מבחינת ריכוז החומר הפעיל של התרופה תמיד ידוע.
חשוב להדגיש שהמטופלים לא ישוייכו יותר למגדל קנביס זה או אחר אלא יוכלו לבחור את מוצר הקנביס שהם מעוניינים בו מהמגוון של כלל המגדלים, כולל המגדל הקודם שלהם.
בהתאם לנהלים של משרד הבריאות, חובה לייצר את מוצרי הקנביס רק במפעלים בהם מתנהל תהליך בקרת איכות שמבטיח שמירה על ההרכב של החומרים הפעילים.
מוצרי קנביס לשימוש רפואי בישראל יהיו אחידים יותר והמטופלים יוכלו לקבל מוצרים שהרכבם קבוע בכל גידול.
ייצור מוצרי קנביס לשימוש רפואי נמצא תחת פיקוח ובקרה של משרד הבריאות, הגידול נעשה בתנאים מבוקרים, תוך הקפדה על תנאי ייצור נאותים שימנעו זיהומים בחיידקים, פטריות, רעלנים או מתכות כבדות.
הקנביס הרפואי מיוצר במפעלים שעברו אישור (תנאי GMP).
היצרנים נדרשים למדוד באופן שוטף במעבדות את הריכוז של מספר חומרים פעילים בקנביס כדי לוודא כי אכן טווח המינונים קבוע ולמנוע מצב של אספקה של קנביס לא ראוי לשימוש.
בהתאם לרפורמה, כמו תרופות גם הקנביס לשימוש רפואי, מסופק בבתי מרקחת.


יתרונות הקנביס
הקנביס מסייע לטפל בסימנים ולהקל בתסמינים של מחלות מסוימות בחלק מהמטופלים, אך ככל שידוע היום, הוא אינו יכול לרפא מחלות .
שימוש בקנביס למטרות רפואיות לא מתאים לכל מטופל או לכל מחלה ולא תמיד יש בשימוש בו יתרון. בדומה לדרכי טיפול אחרות, הטיפול בקנביס לשימוש רפואי צריך להיבחן פרטנית ביחס לכל מטופל וצרכיו.