מניעת שפעת
מהי שפעת
שפעת היא מחלה נגיפית מדבקת. דרכי ההדבקה הן על-ידי פיזור הנגיף לסביבה בעת שיעול, עיטוש או מגע עם הפרשות מהאף וליחה, שמפיצים תרסיס של טיפות רוק מיקרוסקופיות המכיל כמות גדולה של הנגיפים.
הנגיף תוקף את דרכי הנשימה ומידת ההדבקה גבוהה מאוד.
נתוני שפעת עדכניים לפי עונה
מעודכן לתאריך 24.12.19
- 2019 - 2020: 98 חולים קשה, מתוכם 9 נפטרים
- 2018 - 2019: 45 חולים קשה, מתוכם 17 נפטרים
- 2017 - 2018: 77 חולים קשה, מתוכם 37 נפטרים
מומלץ לכולם להתחסן ובמיוחד למי שנמצא באחת מקבוצות הסיכון
ילדים
לתינוקות וילדים צעירים יש סיכויים יותר גבוהים לפתח סיבוכים בעקבות מחלת השפעת. לכן, מומלץ לחסן בני 6 חודשים ומעלה בכל שנה בסתיו.
שיעורי תחלואה כתוצאה משפעת עונתית בדרך כלל גבוהים בקרב ילדים: 30%-20% מכלל אוכלוסיית הילדים ועד 50% בקרב ילדים במעונות יום, חולים כל שנה. בכל שנה יש תוספת של פניות למיון ילדים עקב זיהומים בדרכי הנשימה העליונות, חלקם הקשורים לשפעת.
רוב חולי השפעת חווים את המחלה במשך שבוע ימים ואז מחלימים. אך יש אנשים, במיוחד ילדים צעירים, נשים בהריון, בני גיל הזהב וחולים כרוניים, שעלולים לפתח סיבוכים בעקבות השפעת. חלק מהחולים אפילו מקפחים את חייהם בעקבות הסיבוכים.
קיים סיכון לשפעת קשה ולתמותה גבוהה בקרב ילדים עם מחלות לב או נשימה ומחלות נוירולוגיות. למרות שיעורי תמותה נמוכים בקרב כלל אוכלוסיית הילדים, חשוב לזכור שכחצי ממקרי המוות פוגעים בילדים שהיו בריאים טרם השפעת. רוב הילדים שמאושפזים עקב שפעת הם מתחת לגיל שנה (100-10 לכל 10,000 ילדים).
חיסון שנתי נגד המחלה הוא הדרך הטובה ביותר להגן על ילדכם ממחלת השפעת והוא יכול להציל את חייהם. החיסון מומלץ לכלל האוכלוסייה מגיל 6 חודשים ומעלה.
נשים בהריון
מחקרים מראים כי חיסון נגד שפעת הניתן לנשים בהריון מוריד את התחלואה בשפעת של תינוקות עד גיל 6 חודשים ב- 63%.
בני 65 ומעלה
חיסון קשישים נגד שפעת מפחית עד לחצי את שיעורי התמותה
במחקר שבדק את היעילות של חיסון נגד שפעת במניעת אשפוזים עקב דלקת ריאות ושפעת לטווח ארוך בקרב מבוגרים נמצא כי יש קשר בין חיסון נגד שפעת לבין ירידה מובהקת של 27% בסיכון להתאשפז עקב שפעת או דלקת ריאות ובין ירידה של 48% בתמותה.
הירידות הללו היו עקביות גם בהשוואה לקבוצות גיל וסיכון. מסקנת החוקרים היא כי חיסון נגד שפעת הוא מומלץ ביותר לכל אדם מגיל 65.
חולים כרוניים
מחקר עדכני מראה כי חולים במחלות כרוניות נמצאים בסיכון גבוה יותר לסיבוכים משפעת, אך מחקרים מראים גם כי החיסון נגד שפעת יעיל במצבים כרוניים שונים.
גם החורף שומרים על הבריאות - סרטון שפעת
שאלות ותשובות
חיסון נגד שפעת מומלץ לכלל האוכלוסייה מגיל 6 חודשים ומעלה. החיסון חוסך תחלואה, סיבוכים ותמותה בכל קבוצות הגיל.
מומלץ להתחסן מוקדם ככל האפשר.
חיסוני שפעת ניתנים בקופות החולים בחינם, כל מבוטח בקופה בה הוא מבוטח.
ילדים בכיתות ב', ג' ו-ד' מחוסנים בבתי הספר.
- אין לתת את התרכיב למי שסבל בעבר מתגובה אלרגית חמורה לאחר קבלת תרכיב נגד שפעת. אפשר לחסן מי שסבל מתופעה אלרגית קלה.
- אין לתת את התרכיב לאנשים שפיתחו תסמונת גיאן ברה תוך 6 שבועות מעת קבלת תרכיב נגד שפעת בעבר.
מעבר לכך: לא רצוי לקבל חיסון נגד שפעת במהלך מחלה חדה (שאינה כרונית) המלווה בחום.
אנשים עם אלרגיה לחלבון ביצה יכולים לקבל את החיסון. ילדים עם אלרגיה חמורה יוכלו לקבל את החיסון במוסד בו יש ניסיון בזיהוי ובטיפול בתגובות אלרגיות חמורות. אין מניעה מחיסון אנשים עם אלרגיה לחלב או בוטנים.
החיסון הקיים בקופות החולים הוא תרכיב מומת נגד ארבעה זנים של שפעת, אשר ניתן בזריקה.
הוועדה המייעצת למחלות זיהומיות ולחיסונים מתכנסת בכל שנה לגבש המלצה על מדיניות חיסוני השפעת. המלצה זו מועברת לראש שירותי בריאות הציבור, אשר בסמכותו להחליט על מדיניות החיסון.
לרוב האוכלוסייה מספיקה מנה אחת. לילדים בני חצי שנה עד 8 שנים אשר לא קיבלו בעבר שתי מנות חיסון נגד שפעת, מומלצת מנה נוספת, 4 שבועות לפחות אחרי המנה הראשונה.
לילדים בני חצי שנה עד 8 שנים אשר לא קיבלו בעבר שתי מנות חיסון נגד שפעת מומלצת מנה נוספת, 4 שבועות לפחות אחרי המנה הראשונה.
רק ילדים בגילאי 6 חודשים עד 8 שנים שקיבלו פחות משתי מנות חיסון נגד שפעת אי פעם בחייהם, או שלא ידוע כמה מנות קיבלו, צריכים לקבל שתי מנות באותה השנה (במרווח מינימאלי של 4 שבועות). כל אדם אחר צריך לקבל רק מנה אחת בכל שנה לקראת עונת החורף.
ילדי כיתות ב', ג', ד' מקבלים חיסונים נגד שפעת במסגרת חיסוני השגרה בבית הספר. חיסון זה כולל ארבעה זנים.
חיסון נגד שפעת מורכב ממרכיבי נגיף מומת שאינם יכולים לגרום למחלה, גם תיאורטית, ולכן אין אפשרות שילד שקיבל חיסון ידביק אדם אחר.
אין קשר. החיסון מורכב ממרכיבי הנגיף המומת ולא יכול לגרום לשפעת, אך החיסון יכול לגרום לתופעות קלות שימשכו לרוב כיום או יומיים לאחר קבלתו כגון: אודם, נפיחות, חום, צרידות, שיעול, גירוי בעיניים, כאבי שרירים, כאבי ראש, גרד או עייפות.
אין קשר בין חיסון נגד שפעת לבין מחלות אלו.
- אנשים מבוגרים מגיל 65
- ילדים עד גיל 5
- נשים הרות
- חולים עם מחלות כרוניות
- אנשים עם דיכוי של מערכת החיסון