נערכים לקבלת חיסונים לקורונה
שאלות ותשובות על אודות החיסון מפני קורונה
מנות חיסון נוספות
נמצא כי בקרב מבוגרים ככל שמתרחקים ממועדי חיסונים קודמים - חלה ירידה ברמת המוגנות.
מניסיוננו עם מנת החיסון השלישית (מנת דחף, בוסטר), התגובה החיסונית עלתה משמעותית ובכך הגבירה את יעילות החיסון.
לא תמיד יש קשר ברור בין רמת הנוגדנים הנבדקת בסרולוגיה לבין רמת המוגנות. לאור העובדה שרמת הבטיחות של החיסון טובה והסיכון ממנו נמוך ביותר - התועלת מהחיזוק לתגובה החיסונית גבוהה.
מספר גדל והולך של מדינות בעולם כבר מתכננות מנת חיסון נוספת. רמת הבטיחות של החיסון אינה נופלת מזו של חיסונים אחרים. מנות דחף הן דבר מקובל בפרקטיקה של חיסונים. יש בסיס טוב להנחה שהחיסון יהיה יעיל בחיזוק החיסוניות והמוגנות על סמך העלייה הנצפית ברמת הנוגדנים המנטרלים. לאור העלייה בתחלואה, זהו הכלי היעיל ביותר למלחמה בתחלואה מנגיף הקורונה.
כן. ההמלצה להשתמש בחיסון מאותו יצרן בכל מנה נוספת
תופעות בסמיכות לחיסון השלישי הופיעו בשיעור נמוך בקרב מבוגרים מגיל 60 ומעלה. ככלל התופעות בסמיכות לחיסון הן כמו אלו שפורטו במנות הראשונות או בחיסונים אחרים וכוללות לרוב: כאב באזור ההזרקה, כאב ראש, חום, צמרמורת, כאב שרירים.
הזכאות תיבחן על פי ההתוויה הרפואית בבוא העת.
בין החיסון השני לשלישי התקופה המינימלית המומלצת היא חמישה חודשים, לגבי שאר הבוסטרים – ההחלטות יתקבלו בהתאם לבדיקות המבוצעות על ידי משרד הבריאות.
ניתן להתחסן בקופת החולים לאחר קביעת תור לחיסון.
השוהים במוסדות במסגרת 'מגן אבות ואמהות' מתחסנים במסגרת מוסדות אלה.
מידע על הזכאות של מתחסנים לתו ירוק ועל תוקפו - באתר הרמזור
בנוסף, למתחסנים בבוסטר יש הקלות בנושא בידוד לאחר חזרה מחו"ל ולאחר חשיפה לחולה מאומת, כמפורט בהנחיות משרד הבריאות
ניתן להתבונן בעקומת המאומתים והיקף התחלואה הגואה. הנתונים מראים דעיכת מיגון לאורך זמן ממועד החיסון. התחלואה נמצאת גם במי שחוסן בתחילת מבצע החיסונים ובולטת בקשישים עם מחלות רקע.
ההגבלות נידונות באופן שוטף בפורומים מיקצועיים שונים כמו גם בקבינט הקורונה, בכנסת ובממשלה
משרד הבריאות מפרסם מצגות, סיכומי דיונים ופרוטוקולים רלבנטיים.
ניתן לעיין בהם בדף ועדות מבצע החיסונים.
היריון, לידה וחיסונים
מותר ואף רצוי להתחסן.
על פי מומחי משרד הבריאות, לאחר בדיקה של תוצאות לאם וליילוד של נשים שחוסנו במהלך ההיריון, אין הוכחה לנזק כלשהו שנגרם לעובר כתוצאה מהחיסון בכל שלבי ההיריון. יותר מזה, משרד הבריאות מדגיש כי לא ידוע על מנגנון ביולוגי כלשהו בחיסון שעלול לפגוע בהיריון או בעובר. לכן אין מניעה להתחסן בכל שלבי ההיריון.
אין מניעה מלחסן אשה הרה בתרכיב נגד נגיף קורונה החדש בכל שלבי ההריון.
למידע מפורט מהמועצות הלאומיות לבריאות והאיגוד הישראלי למיילדות וגיניקולוגיה
בהחלט. מותר ואף מומלץ. על פי מומחי משרד הבריאות החיסון לא עובר בהנקה אל התינוק.
למען בריאות האם המיניקה ושאר בני ביתה – חשוב להתחסן.
משרד הבריאות מפעיל מוקד מידע על החיסונים, ייעודי לנשים בהיריון, מיניקות ובגיל הפוריות.
ניתן להתקשר ל5400*, שלוחה 9
יעילות ובטיחות החיסונים
בין הנדבקים בקורונה ובתוכם צעירים, התגלו סיבוכים ותופעות לוואי ארוכות טווח, הכוללות בעיות לב ותופעות נוירולוגיות – בעיקר מי שנדבקו בזן (הווריאנט) הבריטי. בני נוער יכולים להידבק ולהדביק ואנחנו רוצים למגר את המחלה. לכן כל מי שיכול וזכאי לקבל את החיסון, כדאי שיקבל אותו בראש ובראשונה על מנת להגן עליו ועל סביבתו ולאפשר חזרה לשגרה.
נגיף הקורונה (COVID-19) היכה בישראל וגרם לתחלואה גבוהה בקרב האוכלוסייה. בחודשים האחרונים, בשל כניסת זנים מחו"ל הנגיף שוב גורם לתחלואה רבה. זאת למרות מבצע החיסונים הנרחב, שאמנם מונע לרוב תחלואה קשה אך פחות יעיל כנגד הדבקה (למי שלא קיבל את המנה השלישית). בעולם מתגלים עוד ועוד זנים (מוטציות, וריאנטים) של הקורונה, וחלקם מגיעים לארץ.
ההיענות לחיסונים היא מדהימה, והיום כבר מעל ל-6 מיליון (!) ישראלים חוסנו.
למרות התחלואה הרבה יחסית בישראל בשל הווריאנט "דלתא", עדיין רואים את יעילותו של החיסון: במחקרים שערכו לאחרונה קופות החולים "כללית" ו"מכבי" הוכח שלאלו שאינם מחוסנים יש סיכוי של עד פי חמישה להגיע לאשפוז במצב קשה, לעומת המחוסנים. מעבר לכך, מי שמתחסנים במנה השלישית, סיכוייהם להידבק יורדים באופן משמעותי.
לכן, ההמלצה הגורפת היא שכל מי שיכולים להתחסן, קרי בני 12 ומעלה שאין להם מגבלה רפואית המונעת זאת, יקבלו את החיסון. מי שהתחסנו בשני חיסונים, וחלפו 5 חודשים מאז המנה השנייה, מומלץ שיתחסנו במנה השלישית.
מומחי מינהל התרופות והמזון האמריקני, ה-FDA, אישרו את החיסון לאחר שנבדק בצורה קפדנית ביותר על ידי ועדות חיצוניות שקבעו נחרצות – החיסון בטוח. ועל מה אנחנו מתבססים?
- מעל 2.5 מיליארד בני אדם חוסנו בעולם.
- החיסון, שניתן לשריר, נעלם תוך זמן קצר מהגוף.
חשוב להבהיר, החיסון נבדק לא רק בעשרות אלפים בזמן הניסוי, אלא במיליונים נוספים בכל העולם. אנחנו כבר יודעים לא מעט על תופעות הלוואי של החיסון, אחרי מעל 2.5 מיליארד מתחסנים בעולם. יש תופעות לוואי קלות וחולפות, רובן מקומיות (כאב באזור הזריקה, לעתים צמרמורות, חום, עייפות או חולשה וכד'), ובכל מקרה רוב תופעות הלוואי חולפות יחסית מהר מרגע קבלת החיסון. חשוב לציין שהטכנולוגיה עליה מתבסס חיסון הקורונה, קיימת כבר מעל עשור בטיפולים.
בזכות מועילותו הרבה ובטיחותו הגבוהה, החיסון אושר גם לחולים שהחלימו מהקורונה.
ידוע לנו שיש רבים המפיצים מידע מוטעה בנושא בטיחות החיסון. נתקלתם בפוסט כזה? מוזמנים להגיב ולקשר לכתבות שלנו העונות ל'פייק ניוז' האלה:
- חיסון קורונה ומחלות אוטואימוניות? שקר!
- החיסון לא עבר את כל הבדיקות הנדרשות? שקר!
- החיסון משנה את ה-DNA? שקר!
החיסון לקורונה מחולק לשתי מנות, שניתנות בהפרש של 21 יום לפחות האחת מהשנייה.
חיסון נוסף, שלישי במספר, ינתן לאחר חמישה חודשים לאחר קבלת מנת החיסון השנייה.
החיסון מוזרק ישירות לשריר הזרוע ונעלם מהגוף תוך זמן קצר.
לאחר קבלת החיסונים ניתן להנפיק תעודת קורונה ותו ירוק.
החיסון אמנם נותן מענה מצוין וכמעט מושלם כנגד הקורונה, אבל עדיין חשוב לשמור על הכללים, בשל הסיכוי הקלוש להידבק בכל זאת בנגיף. לכן, כללי ההתנהגות הנדרשים לצמצום הסיכון להדבקה ותחלואה, עומדים בעינם:
- הימנעות או צמצום קרבה שאינה מחויבת בין אנשים לרבות מניעת התקהלות ושמירת מרחק של 2 מטר לפחות
- רחיצות ידיים תכופות עם מים וסבון
- עטיית מסכה בחללים סגורים ובהתקהלויות
הנחיות הקורונה מתעדכנות באתר רמזור רשויות מקומיות
נכון להיום רק לאנשים שידוע שסבלו מאלרגיה קשה למרכיבים של החיסון (נדיר), וכן לילדים מתחת לגיל 5 (למעט באישורים מיוחדים) אסור להתחסן.
לא ניתן לחלות מקבלת החיסון משום שהתרכיב אינו מכיל את הנגיף הקורונה או חלק ממנו.
כמו לגבי כל חיסון, חשוב לפנות לרופא המטפל אם מופיעה תופעה כלשהי בסמיכות לקבלת החיסון.
ניתן להעביר למשרד הבריאות דיווח על תופעות לוואי באמצעות טופס דיווח מקוון.
בתאריך 21.1.2021 פרסם האיגוד הישראלי לאלרגיה ואימונולוגיה קלינית גילוי דעת ממנו עולה כי עד כה נצפו מקרים מועטים בלבד של אלרגיה משמעותית, ואף לא מקרה אחד של תמותה, זאת לאחר שניתנו כ-20 מיליון מנות חיסון.
mRNA נעלם תוך מספר שעות. החיסון אינו יכול להשפיע על ה-DNA כי mRNA אינו יכול להיכנס לגרעין התא, המקום בו נשמר החומר הגנטי (DNA) שלנו.
נתקלתם בפרסום שאומר אחרת? תוכלו להשיב עם קישור לכתבה שלנו העונה ל'פייק ניוז' בנושא זה.
לרוב אלו פרסומים אנונימיים שמאחוריהם אין כל גורם מוסמך. חשוב לדעת כי פרסומים אלו הם ברובם שקריים, ולעתים מציגים חצאי אמיתות )כמו תיאורים מוגזמים ביחס לתופעות לוואי שכיחות) ומטרתם לזרוע בהלה. חלק מהפרסומים מקורם בכתות המתנגדות לתרופות וחיסונים מכל סוג שהוא, וחלקם אף גופים מיסיונריים. בכל ספק או שאלה שמתעוררים ביחס לפרסום כלשהו ניתן לפנות למוקד משרד הבריאות, למוקדי קופות החולים, או לרופא המשפחה עליו אתם סומכים. חשוב לציין כי גדולי ישראל מכל החוגים והעדות בחנו לעומק את הנתונים, האזינו וחקרו את מומחי הרפואה וסמכו ידיהם על החיסון.
נתקלתם בחדשות כזב - 'פייק ניוז' בנושא חיסוני קורונה? דווחו לנו: fake.news@moh.gov.il
אתר 'פייק ניוז' קורונה משיב לטענות נפוצות בנושא החיסונים.
שאלות נוספות
יכולים להתחסן חסרי מעמד אשר ימציאו אישור כי הם נמצאים בארץ מעל חצי שנה. מ-7.3.21 מחוסנים פלסטינאים העובדים בישראל ובהתיישבות ומחזיקים ברישיון עבודה בפועל.
הנפקת תעודת התחסנות לבעלי תעודת זהות פלסטינית: מי שיש להם חשבון משתמש באפליקציית אלמונסק יוכלו להנפיק את התעודה באמצעות האפליקציה ולהוריד אותה לטלפון הנייד.
להורדת האפליקציה: Google Play, App Store